Aquest blog ha sigut creat per a informar-nos i millorar alguns aspectes de l'expressió oral en valencià.
miércoles, 28 de diciembre de 2011
TÈCNIQUES DE DIÀLEG: EL DEBAT
Per treballar l'expressió oral amb els alumnes de cicle superior, podem plantejar de fer un debat. És important proposar un tema que els motivi i els incentivi a participar. Es pot fer a partir d'un joc en el que ells serien els protagonistes, com per exemple, posar-los en situació i involucrar-los, així podrien ser nàufrags que s'haurien de posar d'acord per escollir entre 10 eines, amb quines 3 pensen que podrien subsistir a una illa deserta.
TÈCNIQUES PER A L´EXPRESSIÓ ORAL CORRECTA.
Açí ús deixe un enllaç d'un document on explica l'ús adeqüat i correcte per tindre una expressió oral clara i correcta.
Joc per aprendre valencià!!
Açí ús deixe l'enllaç d'una aplicació del joc "Juga llengua". En aquest joc de manera lúdica aprendrem valencià divertint-nos.
martes, 20 de diciembre de 2011
Jaume Pèrez Montaner
Poeta i crític literari, Jaume Pérez Montaner (L'Alfàs del Pi, Marina Alta, 1938) també ha portat a terme una intensa activitat docent, tant a diversos centres universitaris dels EEUU com a la Universitat de València, on és avui dia professor de literatura catalana. La seva poesia, sempre a la recerca de nous horitzons d'expressió i amb un elevat grau de compromís cívic, ha evolucionat cap a una major interiorització personal i una depuració de formes sense perdre, però, la dimensió col·lectiva. Cal destacar els reculls poètics Museu de cendres, L'heura del desig, Màscares i Fronteres. En el camp de l'assaig, els treballs sobre Vicent Andrés Estellés, Ausiàs March, Joan Fuster i Joan Brossa, entre altres autors, han convertit Pérez Montaner en un dels referents de l'actual crítica literària catalana. Entre altres premis, ha obtingut el Valencià de Literatura, el Ciutat de València de poesia, el Vicent Andrés Estellés de poesia i l'Ausiàs March de poesia. Ha estat president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana durant vuit anys.
Aquest llibre potser una gran ajuda per a utilitzar les paraules adeqüades en cada situació, intentant millorar l'expressió oral.
Com dir-ho?
Llegeixo el llibre d'Adelino Cattani Expresarse con acierto (Madrid: Alianza, 2010), un text lúcid i amè sobre l'adequació lingüística o com trobar la paraula justa a cada ocasió i l'ocasió per a cada paraula. L'obra ens obre els ulls a les enormes possibilitats que ens dóna la llengua de dir gairebé el mateix de maneres diferents i esdevé, en bona mesura, un tractat de l'eufemisme (de l'innocent i del pervers). Els exemples són pertot, com l'impressionant insult educat d'Umberto Eco que reprodueixo a continuació: “Aquel sujeto nació unido por el cordón umbilical a una mujer que había sabido llevar la poliandria a manifestaciones casi frenéticas” (!). Abstrec algunes preguntes a què l'obra va donant respostes. Com podem escollir les paraules per dir el que volem? Com podem superar les imprecisions, les llacunes i les ambigüitats del llenguatge? Serviria una llengua simplificada a les nostres necessitats d'expressió? Es pot sostenir una administració que parla amb una llengua incomprensible i un món acadèmic que es refugia en la il·legibilitat dels seus discursos? Com gestionem l'enorme profusió d'alternatives expressives que ens ofereix la llengua (Cattani reprodueix, amb humor, trenta-cinc maneres de dir un mestre d'autoescola a un alumne que aixequi el peu de l'embragatge suaument)? Què és el doble llenguatge o la llengua bífida (doublespeak), recurs enganyador? Quines són les professions que excel·leixen a fer-lo servir (periodistes, polítics, intel·lectuals)? Com se sol aplicar el doublespeak, amb els mitjans de l'atenuació dels aspectes negatius i la potenciació exagerada dels positius? Com ho fem per dir paraules difícils (dir que no, ofendre sense ofendre, dir bé dient mal)? Hi ha un llenguatge diferenciat entre homes i dones, que impliqui gairebé una comunicació intracultural entre ells i elles? Quins són els límits de la correcció política? Aquestes i altres preguntes reben respostes, suggeriments i exemples a Expresarse con acierto. Una lectura lúcida i amena, com deia en encetar aquestes línies.
Nou menbre del blog!!
Jo Jordi Moncho, confirme la meua assistència com a membre del blog.
Ens acabem d'assabentar que tenim una companya a la Capacitació lingüística que ha participat al programa d'Antena 3 "La ruleta de la Suerte", en valencià "La ruleta de la sort".Esperem que ens convide a una cervesseta...que menys!!!
Ens acabem d'assabentar que tenim una companya a la Capacitació lingüística que ha participat al programa d'Antena 3 "La ruleta de la Suerte", en valencià "La ruleta de la sort".Esperem que ens convide a una cervesseta...que menys!!!
martes, 13 de diciembre de 2011
Suscribirse a:
Entradas (Atom)